ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» αφηγήθηκε τη βιωματική του εμπειρία της Μεγάλης Εβδομάδας στη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Ορους και συγκεκριμένα στην Ιερή Μονή Βατοπεδίου, η οποία είναι η Μονή της μετανοίας του. Το Σάββατο του Λαζάρου, ο Μητροπολίτης Αλέξιος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον ίδιο ναό στον οποίο εκάρη Μοναχός πριν από 53 χρόνια και συγκεκριμένα την ίδια ημέρα, το Σάββατο του Λαζάρου του έτους 1963, όταν βρισκόταν στην εφηβική ηλικία των 19 ετών.
Είχε πάει ως μαθητής στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή στην ηλικία των 16 ετών. Δεν παρέμεινε όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά διέκοψε τη Μεγάλη Πέμπτη και πήγε στη γενέτειρά του την Πάτρα, όπου η πρώτη ανιψιά του, η Γεωργία, κόρη της αδελφής του, έδινε μάχη σε νέα ηλικία με την επάρατη νόσο της εποχής μας και η οποία πριν δύο εβδομάδες τελικά απεβίωσε.
Επίσης, ανέλυσε το θέμα της Αγίας και μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία θα συγκληθεί στα Χανιά της Κρήτης τον επόμενο μήνα και στην οποία θα συμμετάσχει με την ιδιότητά του ως μέλος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά το τρέχον χρονικό διάστημα.
«Ποια είναι η εμπειρία σας κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στο Αγιο Ορος;» τον ρωτήσαμε, για να μας δώσει την απάντηση: «αυτή είναι μία ερώτηση η οποία εμπλέκει μέσα της συναισθήματα τα οποία δυστυχώς δεν μπορούν να εκφραστούν. Ομως, περιγραφικά μπορώ να πω ότι για μένα ήταν μία πνευματική πανδαισία. Ηταν κάτι το οποίο το επιθυμούσα εχέμυθα αλλά χωρίς να μπορώ να το εκφραστώ για πολλά χρόνια να πάω στο Μοναστήρι μου στο οποίο πηγαίνει κάθε χρόνο διότι οφείλω να πω ότι εκεί πιστεύω πως ανήκω και ζω νοερά με τους αδελφούς των οποίων τα ονόματα τα έχω και τα μνημονεύω σε κάθε Θεία Λειτουργία».
Είπε πως « ήταν η πρώτη φορά που γιόρτασα εκεί τη Μεγάλη Εβδομάδα σαν αρχιερέας και ιερέας. Από το 1963 που έγινα Μοναχός ήθελα να πάω να λειτουργήσω στο μικρό εκκλησάκι της Παραμυθίας που έγινε η κουρά μου σε μοναχό. Είμαι ευγνώμων στον Παναγιότατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη, ο οποίος και ο ίδιος ζει σε τέτοιους συναισθηματισμούς και μόλις του είπα ότι επιθυμώ να πάω στο Αγιο Ορος τη Μεγάλη Εβδομάδα, μου είπε ‘ασφαλώς να πας’. Φρόντισα να υπάρχει εδώ άλλος Επίσκοπος στη Μητρόπολη και είχα προσκαλέσει τον Επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλο εξ Αθηνών ο οποίος είναι Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο οποίος όπως ξέρετε είναι και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήγαμε μαζί και το Κέντρο Διακονίας όπου γίνεται κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου πανηγύρι. Είχαμε φέτος κάπου 350 άτομα, δέκα αρνιά στη σούβλα κι έτσι προσπαθούμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές και εκείνους οι οποίοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο μας βοηθούν».
Ο Μητροπολίτης κ. Αλέξιος όντας μαθητής στην Αθωνιάδα και μοναχόςστη Μονή Βατοπεδίου, αλλά και αργότερα στη Θεολογική σχολή της Αθήνας γνώρισε αγίους ανθρώπους. Ενας εξ’ αυτών ήταν ο π. Πορφύριος ο οποίος ως γνωστόν σήμερα έχει ανακηρυχθεί άγιος της Εκκλησίας. Είπε πως «όταν τελείωσα την Αθωνιάδα και πήγα στην Αθήνα για τη Θεολογική Σχολή ο π. Πορφύριος ήταν εφημέριος στο ναό του Αγίου Γερασίμου της Πολυκλινικής. Περνώντας μια μέρα από εκεί μπήκα μέσα και είχα απορροφηθεί βλέποντας την αγιογραφία την οποία έχει φιλοτεχνήσει ο αείμνηστος Φώτης Κόντογλου. Ο Γέροντας ήταν στον Ιερό Βήμα, άκουσε θόρυβο και βγήκε από μία από τις πύλες και μου είπε ‘καλόπαιδο τι κάνεις εδώ εσύ’; Μιλήσαμε για δύο και πλέον ώρες και έκτοτε με αγάπησε και αυτό με έσωσε διότι με έστειλε στον Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο ο οποίος έπειτα από λίγο διάστημα με έκανε Διάκονό του».
Πριν από δώδεκα χρόνια με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη κ. Αλεξίου αγοράστηκαν 48 στρέμματα γης με λίμνη μέσα, έχουν κτιστεί μέχρι τώρα τρεις κοιτώνες και επίσης μπανγκαλόου και στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν περί τα 150 άτομα. Γίνονται κατασκηνώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου υπάρχουν διάφορα προγράμματα και συναρτήσεις με την Φιλόπτωχο, με τα κοινοτικά συμβούλια, με τους δασκάλους, τους κατηχητές και κατηχήτριες, με τους ιερείς με τους οποίους γίνονται σεμινάρια δύο φορές τον χρόνο επί τέσσερις ημέρες. Το Κέντρο Διακονίας απέχει από την πόλη της Ατλάντας περί τα 130 μίλια βορείως προς τη Νότιο Καρολίνα.
Ο Μητροπολίτης κ. Αλέξιος είπε ότι «πηγαίνω και μένω πολλές φορές εκεί και για να βρω τον εαυτό μου αλλά και για να εργαστώ απερίσπαστος, επικοινωνώ με τους ιερείς». Συμπλήρωσε ότι «καθώς ταξιδεύω πάντοτε επικοινωνώ τηλεφωνικώς με όσους ιερείς μπορώ 10 με 15 τη φορά. Είναι βέβαια λίγο επικίνδυνο διότι οδηγώ αλλά προσέχω».
Αναφορικά με τη Μεγάλη Σύνοδο είπε ότι «οι σκέψεις μου έχουν εμποτιστεί από τον διάλογο και τις συνεδριάσεις που έχομε στη Σύνοδο στο Πατριαρχείο μας. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μία Μεγάλη Σύνοδος. Από τη δεκαετία του 1930 έγινε η πρώτη σύναξη στο Βατοπέδι, σταμάτησαν τα πράγματα διότι ήλθε ο πόλεμος και την δεκαετία του ‘60 έγινε συνεδρίαση στη στο Ρόδο πάλι για την διοργάνωση της Συνόδου».
Είπε ακόμα πως «σήμερα, καθώς γνωρίζετε καλώς, έγινε διάλογος, έγιναν Συνάξεις Προκαθημένων και διάλογος κι έτσι προετοιμάσθηκε η Σύνοδος». Στην ερώτηση τι περιμένει να προκύψει από τη Μεγάλη Σύνοδο, είπε: «κατ’ αρχή δεν έχομε να συζητήσουμε δογματικά θέματα διότι οι αιρετικοί έχουν φύγει από την Ορθοδοξία, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν κοινή δογματική συνοχή, τα άλλα θέματα είναι διοικητικά και ποιμαντικά». Οπως είπε, «και μόνο ότι και οι 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο συνέρχονται επί τω αυτώ είναι για μένα το μεγάλο γεγονός, και έτσι γίνεται μια αρχή και μπορεί να γίνει μία άλλη Σύνοδος έπειτα από πέντε ή οκτώ ή δέκα χρόνια». Υπενθύμισε πως «όταν έγιναν οι μεγάλες Οικουμενικές Σύνοδοι τότε υπήρχε μόνο ένα κράτος, το Βυζάντιο και αρκετές έγιναν με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα. Σήμερα μεταξύ των κρατών υπάρχει διχογνωμία, αντιλογία, κ.λπ. και μεταξύ των Εκκλησιών επίσης. Τα νεότερα Πατριαρχεία και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες πρώτη φορά συμμετέχουν σε μία τέτοια Σύνοδο διότι πριν δεν υπήρχαν» και συμπλήρωσε «και οι διχογνωμίες υπάρχουν διότι μπαίνει ο εθνικισμός στη μέση».
Τις φωτογραφίες παραχώρησε ευγενικά προς δημοσίευση η Ιερά Μητρόπολη Ατλάντας.